„Energy cells“ baterijų parkams žalią elektros energiją pirks iš „Enefit“

2024-06-28

Energijos kaupimo sistemos operatorė „Energy cells“ pasirašė sutartį su „Enefit“ dėl žaliosios elektros energijos tiekimo. Ši energija bus naudojama „Energy cells“ baterijų parkų sistemos veikimo ir izoliuoto darbo rezervo paslaugos teikimo užtikrinimui. Sutartis sudaryta vieneriems metams, maksimali galima perkamos elektros vertė – 1 mln. Eur (be PVM).

 

„Mūsų tikslas pirkimo metu buvo užsitikrinti, kad visa perkama ir savoms reikmėms baterijų parkuose naudojama elektros energija būtų pagaminta iš atsinaujinančių išteklių. Tokiu būdu prisidedame prie „Energy Cells“ ir kartu visos „EPSO-G“ grupės ŠESD emisijų mažinimo tikslų įgyvendinimo“, – sako Rimvydas Štilinis, „Energy cells“ vadovas.

Perkama žalioji elektros energija bus naudojama „Energy cells“ valdomos energijos kaupimo sistemos technologinėms reikmėms – kaupimo sistemos baterijų įkrovos lygiui palaikyti, kad būtų užtikrintas pasirengimas teikti izoliuoti darbo rezervo paslaugą. Taip pat elektros energija naudojama baterijų temperatūrinio režimo palaikymui – šildymui arba aušinimui, apšvietimui, vaizdo stebėjimo sistemos darbui ir kitiems poreikiams. 

„Enefit“ elektros tiekėju buvo pasirinkta viešojo pirkimo būdu. „Be kainos šiame pirkime taip pat vertinome tiekėjo galimybę užtikrinti energijos kilmę sertifikatais. Taip pat kėlėme reikalavimą ir skyrėme papildomus balus už CO2 emisijų kiekio sutaupymus – elektros tiekėjas įsipareigojo kiekvieną ketvirtį teikti ataskaitas, kurios pagrindžiančia jo CO2 sutaupymus“, – pažymi R. Štilinis.

Energijos kaupimo sistemos operatorė „Energy cells“ teikia Lietuvos energetikos sistemos saugumui būtiną izoliuoto energetikos sistemos darbo rezervo paslaugą. Keturių baterijų parkų sistema, kurios bendra suminė galia ir talpa siekia 200 megavatų (MW) ir 200 megavatvalandžių (MWh) šiuo metu yra didžiausia Europoje. 

„Energy cells“ priklauso energijos perdavimo ir mainų įmonių grupei „EPSO-G“.

„EPSO-G“ įmonių grupę sudaro valdymo įmonė „EPSO-G“ ir penkios tiesiogiai patronuojamos įmonės „Amber Grid“, „Baltpool“, „Energy cells“, „Litgrid“ ir „Tetas“. „EPSO-G“ ir Grupės įmonės taip pat turi „GET Baltic“, „Baltic RCC“ OÜ ir „TSO Holding“ AS akcijų. „EPSO-G“ vienintelio akcininko teises ir pareigas įgyvendina Lietuvos Respublikos energetikos ministerija.